Rad kluba u protekloj godini najvećim je dijelom bio u znaku značajnog jubileja - desetogodišnjice amaterske radiogoniometrije za slijepe, povodom čega smo odlučili organizirati izložbu fotografija i izdati brošuru. No, osim toga, RKS "Louis Braille" u protekloj je godini zabilježio i niz drugih značajnih aktivnosti. Uz već uobičajene aktivnosti u Radioklubu slijepih "Louis Braille", koje počinju već početkom godine, cijela 2005. bila je u znaku priprema za značajan jubilej - deset godina amaterske radiogoniometrije za slijepe, povodom čega smo odlučili organizirati izložbu fotografija i izdati brošuru.

Svake godine održavamo tečaj za radiooperatore, a početkom proljeća izlazimo na terene gdje organiziramo tečajeve i treninge iz amaterske radiogoniometrije (ARG) za slijepe. Aktivnosti se nastavljaju organiziranjem i sudjelovanjem u brojnim ARG natjecanjima, a također i na radiovalovima.

Posebno ističemo organiziranje 11. Prvenstva Zagreba u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe i sada već tradicionalnog, četvrtog Susreta slijepih radioamatera Hrvatske "Sljeme 2005.".
Nastupili smo i na Državnom prvenstvu u ARG-u, održanom u Puli, gdje smo mi slijepi, već desetu godinu zaredom, nastupili u posebnoj kategoriji. Vrlo smo ponosni što smo 22. listopada bili sudionici nečeg novog u Hrvatskoj - u Maksimiru je održano prvo Park natjecanje (jedan oblik ARG natjecanja), gdje smo, odmjeravajući sposobnosti sa videćim natjecateljima, spretnosvojili jedan pehar i dvije medalje.

2005. navršilo se deset godina od kako je naš klub prvi u svijetu pokrenuo novu takmičarsku disciplinu među slijepima, amatersku radiogoniometriju, popularno nazvanu “lov na lisicu”, u kojoj slijepi natjecatelj sa prijamnikom u ruci i slušalicama na glavi pomoću najtišeg signala bez pomoći pratioca traži tri do pet odašiljača u prirodi. Ova nova aktivnost je brzo stekla mnogo poklonika među slijepima, jer slijepi natjecatelj, tražeći odašiljače, koordinira svuju brzinu, orijentaciju u prirodi i sluh. Broj od oko ukupno 60 natjecanja održanih u desetogodišnjem razdoblju (od kojih smo mi organizirali oko 45 natjecanja), uz sudjelovanje oko osamdesetak natjecatelja govori sve o ovoj disciplini.

Povodom ovog jubileja organizirali smo 4. listopada dvotjednu izložbu fotografija u Galeriji Zagrebačke zajednice tehničke kulture, na kojoj smo putem 45 fotografija velikog formata (30x40 i 20x30 cm) prezentirali posjetiteljima kontinuiranost našega rada u ovom segmentu radioamaterizma. Isto tako smo prikazali kako se radujemo osvojenim medaljama i peharima, kako sviramo, pjevamo i družimo se nakon natjecanja. Svaka fotografija je imala legendu. Cijelo vrijeme tijekom dolaska gostiju prikazivao se dokumentarni videofilm sa zadnjeg natjecanja na Jarunu u svibnju 2005.

Među stotinjak uzvanika bili su predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture gosp.Ante Markotić, predsjednik Hrvatskoga radioamaterskog saveza gosp. Petar Miličić, predsjednik Zagrebačke zajednice tehničke kulture Ladislav Prežigalo, predsjednik Udruge slijepih Zagreb gosp. Milutin Šakić, predsjednik Radiokluba slijepih “Galeb” iz Rijeke gosp. Tomislav Lilić, predsjednik i tajnik Zagrebačkoga radioamaterskog saveza gospoda Zdenko Blažićević i Kruno Horvatić i brojni drugi poznati radioamateri, novinari i naši prijatelji.

Svečanost je otvorila glavna tajnica Zagrebačke zajednice tehničke kulture gospođa Graciela Gabrijel-Pukšec, a Savo Golić, predsjednik Kluba, je vodio program i predstavljao goste. Pokazali smo i skraćenu, petminutnu verziju filma o goniometriji za slijepe, gdje se moglo vidjeti kako se postavljaju odašiljači i pet metara visoke antene, čuti kako kucaju odašiljači i kako dva natjecatelja, sporovozni veteran i brzi junior, otkrivaju odašiljače.

Šef izdavačke djelatnosti Hrvatske zajednice tehničke kulture gosp.Dubravko Malvić promovirao je i toplim riječima preporučio brošuru našega kluba, koja na tridesetak stranica i sa sedamdeset sedam fotografija u boji prikazuje amatersku radiogoniometriju za slijepe od samog početka u lipnju 1995. do danas.

U zvučnoj tehnici smo snimili knjigu “Da bi reč rekel, sjećanja i razmišljanja” gosp.Branka Kralja, nekadašnjeg predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture, golmana, rukometaša, inovatora, muzičara i privrednika. Naravno da smo bili počašćeni da je takav izuzetan čovjek prisustvovao našem jubileju i za nas imao samo riječi pohvale, a nama je bilo zadovoljstvo uzvanicima prezentirati zvučni insert iz njegove knjige.

Naš prijatelj Željko Ulip, koji je s nama od prvih početaka do danas, govorio je o našoj vrlo uspješnoj suradnji. Svi visoki gosti čestitali su Radioklubu slijepih “Louis Braille” na izuzetnoj aktivnosti. I predsjednik Udruge slijepih Zagreba gospodin Milutin Šakić također se obratio skupu. Nakon toga, izložbu je otvorila izaslanica gradonačelnika Milana Bandića gđa. Marinka Bakula Anđelić.

O Izložbi su objavljeni prilozi na Prvom i Drugom programu Hrvatske televizije, na OTV-u, Katoličkom radiju i na Radio Sljemenu.

Obilježavajući 15. listopada, međunarodni Dan bijelog štapa, naš klub je i u 2005. bio organizator Državnog UKV natjecanja “Ruka prijateljstva ”. Iako je amaterska radiogoniometrija najomiljena aktivnost među slijepim radioamaterima, ovo je naša najvažnija akcija u kojoj svakom svojom održanom radiovezom u natjecanju pokazujemo svoje mogućnosti, sposobnosti, memoriju i brzinu u održavanju veza i rukovanju opremom. Isto tako, svakom održanom vezom rušimo predrasude o nama slijepima, afirmirajući se i integrirajući u radioamatersku i životnu sredinu.

Ekipa Kluba je u nedjelju 16. listopada otišla na Sljeme u Dom Crvenoga križa, odakle je održala oko četiri stotine veza za pet sati koliko je natjecanje trajalo. Uz dvadesetak slijepih natjecatelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine bio je izuzetan odaziv videćih radioamatera iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije, koji su nam time pružili ruku prijateljstva. Pristigao je veliki broj natjecateljskih dnevnika, a pehare i diplome uručili smo na hamfestu, susretu radioamatera, koji se održao 19. studenoga u prostorijama Udruge slijepih Zagreb. Nakon prigodnog programa i zajedničkog ručka druženje se nastavilo uz razmjenu radioamaterskih iskustava. Bilo nam je jako drago da smo mogli ugostiti veliki broj naših videćih prijatelja i na taj način im zahvaliti za podršku koju nam pružaju.Additional information