Izložba fotografija "15 godina amaterske radiogoniometrije za slijepe, 1995.-2010."

Galerija ZZTK "Vladimir Horvat", 12.svibnja-10.lipnja 2010.

ImageU srijedu 12. svibnja u 19 sati, u galeriji Zagrebačke zajednice tehničke kulture "Vladimir Horvat" otvorena je izložba fotografija pod nazivom "15 godina amaterske radiogoniometrije za slijepe, 1995.- 2010.". Izložbu su organizirali Radioklub slijepih "Louis Braille", 9A1CBT, i Zagrebačka zajednica tehničke kulture, kao suorganizator.

Na otvorenju izložbe se okupilo preko stotinu uzvanika, a izložbu je otvorio gradonačelnik gosp. Milan Bandić, koji je bio i pokrovitelj.

Na izložbi je na 78 amaterskih fotografija iz naše arhive prikazan razvoj ARG-a za slijepe od 27. lipnja 1995. pa do 2010.

Fotografije možete pogledati u galeriji.

Izložba fotografija "15 godina amaterska radiogoniometrija za slijepe, 1995.-2010."

Naš klub je 27. lipnja 1995. prvi u svijetu organizirao natjecanje u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe. Od tada, naš klub je bio organizator i domaćin sedamdesetšest različitih natjecanja u ARG-u za slijepe. U njima su sudjelovali slijepi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Od prvog natjecanja, na kojem nas je bilo samo sedam, došli smo do brojke od 36 natjecatelja, što je veliki broj u usporedbi s "videćim" ARG natjecateljima.

Od 1996. slijepi nastupaju na državnom ARG prvenstvu u posebnoj kategoriji, i time je Hrvatska jedina zemlja na svijetu gdje na državnom prvenstvu "videćih" slijepi nastupaju u posebnoj kategoriji.

U Varaždinskim Toplicama 1999. godine, na ARDF natjecanju 1. IARU regiona, održano je 1. Europsko prvenstvo slijepih, a natjecatelji našega kluba osvojili su devet medalja.

Zahvaljujući našem dokumentarnom videofilmu, koji smo poslali nacionalnim radioamaterskim savezima, slijepi Amerikanci su prije dvije godine po našim propozicijama prvi puta organizirali ARG natjecanje za slijepe.

S naših ARG natjecanja imamo brojne fotografije, to nisu umjetničke fotografije, ali svjedoče o našem radu, o našim uspjesima, o brzini i spretnosti nekih natjecatelja, o velikom broju mladih, o druženju, o nastupu po jakoj kiši, o veselju nakon osvojenih odličja...

Obilježavajući petnaestu obljetnicu bavljenja amaterskom radiogoniometrijom za slijepe, naš klub je tim povodom u suorganizaciji sa Zagrebačkom zajednicom tehničke kulture pripremio izložbu fotografija "15 godina amaterske radiogoniometrije za slijepe, 1995.-2010." u Galeriji Vladimira Horvata na Trgu žrtava fašizma 14. Otvorenje je bilo 12. svibnja, a svojim dolaskom razveselilo nas je preko stotinu gostiju i uzvanika, od radioamatera, članova raznih udruga tehničke kulture, predstavnika iz Udruge slijepih Zagreba, novinara, do suradnika i prijatelja.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Zagreba gospodin MIlan Bandić, a tu su bili i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić, predsjednik HRS-a, Zdenko Blažičević, 9A2HI, tajnica HRS-a Marina Sirovica, predsjednica Udruge slijepih Zagreb Andreja Veljača, tajnik Udruge slijepih Zagreb Vinko Zrinšćak, predsjednik i tajnik Radiokluba slijepih "Galeb" iz Rijeke, Tomislav Lilić i Emil Punoš, počasni članovi kluba, naši dugogodišnji prijatelji i suradnici, profesori i učenici iz Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskoga i Centra za odgoj i obrazovanje slijepih "Vinko Bek", i profesori i studenti sa Kineziološkog fakulteta... Posebno zahvaljujemo brojnim radioamaterima, koji su ponovno pružili podršku našemu radu. U umjetničkom programu sudjelovao je vokalni ansambl Udruge slijepih Zagreb, koji je svojim nastupom tako oduševio sve prisutne, da su i zapjevali zajedno s njima.

Goste je pozdravila i program vodila glavna tajnica Zagrebačke zajednice tehničke kulture Gracijela Gabrijel Pukšec, nakon čega je Savo Golić, 9A2GS, ukratko upoznao nazočne o događanjima u proteklih petnaest godina, a Željko Ulip, 9A2EY, je izrazio svoje zadovoljstvo što je bio, i jest dio ovog značajnog projekta. Željko je s nama od početka, nesebično nam je pružao pomoć u radu i pisanju propozicija, davao ideje i provodio ih zajedno s nama. Hvala ti, Željko!

Na 79 fotografija posjetitelji su mogli vidjeti povijest amaterske radiogoniometrije među slijepima Zagreba i Hrvatske, od 27. lipnja 1995. na sportskom centru "Mladost", preko Bjelovara, gdje je bio prvi nastup na državnom prvenstvu "videćih" u posebnoj kategoriji, zatim Ludbrega, Varaždinskih Toplica i nastupa na Prvom Europskom prvenstvu slijepih, Križevaca, Bakarca, Škofja Loke, Iloka, Koprivnice, Siska, Nove Rače, Murskog Središća, Pule, RC "Kukavice", Maksimira i Športsko rekreativnog centra "Jarun".

Komentari gostiju o izložbi su vrlo pohvalni, i raduje nas što smo uspjeli prikazati sav naš trud i zalaganje u proteklih petnaest godina, i fotografijama približiti posjetiocima izložbe ovu jedinstvenu natjecateljsku disciplinu među slijepima, koju smo mi prvi u svijetu pokrenuli, i koja i danas ima veliki broj ljubitelja među slijepima.

Izložba je trajala mjesec dana, do 10. lipnja.


PETNAEST GODINA AMATERSKE RADIOGONIOMETRIJE ZA SLIJEPE 1995.-2010.

PRVI U SVIJETU

Natjecao sam se nekoliko puta na ARG prvenstvima "videćih" uz pomoć pratioca, i došao sam na ideju da se formira kategorija slijepih natjecatelja, koji će se takmičiti po posebnim propozicijama, bez pratioca. Iako su moji prijatelji iz kluba bili skeptični, uz ogromnu pomoć, podršku i ohrabrenje Željka Ulipa, 9A2EY, poznatog zagrebačkog radioamatera sa dugogodišnjim natjecateljskim iskustvom u ARG-u, naš klub je bio organizator prvog ARG natjecanja za slijepe u našoj zemlji i u svijetu.

Prvo otvoreno prvenstvo Zagreba u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe održano je 27. lipnja 1995. godine na terenima Sportskog centra "Mladost". Sudjelovalo je šest natjecatelja iz Radiokluba slijepih "Louis Braille" i jedan iz Radiokluba "Novska". Staza je bila dugačka sedamdeset metara i tražili smo samo jedan odašiljač u dva navrata. Pobijedio je Miroslav Trupeljak iz Novske, koji je na sveopće iznenađenje stazu pretrčao, dok su ostali natjecatelji hodali brže ili sporije. Već ovo prvo natjecanje pokazalo je svu umješnost slijepih natjecatelja u koordinaciji korištenja sluha, orjentacije i brzine kretanja u prirodi prilikom traženja odašiljača.

Među slijepima Hrvatske brzo se proširila vijest o novoj natjecateljskoj disciplini, pa je 27. travnja 1996. godine u Maksimiru na Drugom otvorenom prvenstvu Zagreba u ARG-u za slijepe koje je organizirao naš klub nastupilo trinaest natjecatelja iz Kutine, Osijeka, Rijeke i Zagreba, a na svakom slijedećem prvenstvu broj se povećavao. Sada se tražilo tri odašiljača na stazi dugačkoj oko tristo metara. Antene i posebne odašiljače male snage napravio je Željko Ulip, koji je napisao i posebna pravila za natjecanje slijepih. Ubrzo smo tražili pet odašiljača, staza je postala duža, a pravila smo mijenjali i dopunjavali.

SLIJEPI PRVI PUT NA DRŽAVNOM PRVENSTVU "VIDEĆIH"

Zahvaljujući velikoj podršci i prijedlogu Radne grupe za ARG, Izvršni odbor Hrvatskoga radioamaterskog saveza donosi odluku o uvršenju kategorije slijepih natjecatelja na Državno prvenstvo u ARG-u, koje je održano 22. lipnja 1996. u Bjelovaru. Od tada slijepi natjecatelji sudjeluju na državnim prvenstvima u posebnoj kategoriji u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Važno je naglasiti da je Hrvatska jedina zemlja na svijetu koja na svom državnom ARG prvenstvu ima posebnu kategoriju slijepih natjecatelja.

PRVO EUROPSKO PRVENSTVO SLIJEPIH U ARG-u

U sklopu 12. europskog ARG prvenstva održano je 8.rujna 1999. u Varaždinskim Toplicama Prvo europsko prvenstvu u ARG-u za slijepe. Raduje nas, da smo animirali i slijepe natjecatelje iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Slijepi Hrvatske osvojili su 4 zlatne, 4 srebrne i 3 brončane medalje.

DOLAZE NOVI NATJECATELJI

Nakon natjecanja u Varaždinskim Toplicama uspjeli smo animirati učenike osnovne i srednje škole Centra za odgoj i obrazovanje slijepih "Vinko Bek". Među učenicima ovo natjecanje je postalo vrlo popularno, tako da od 2000. godine redovito održavamo Juniorska prvenstva Zagreba.

Uz nove juniore i seniore u kategoriji veterana pojavljuje se Drago Jurkas, prvi slijepi natjecatelj u invalidskim kolicima.

ODJEK U SVIJETU

Na Konferenciji 1. IARU Regiona, održanoj u Tel Avivu u rujnu 1996., pohvaljen je Hrvatski radioamaterski savez zbog aktivnosti slijepih u amaterskoj radiogoniometriji.

Godine 1998. snimili smo dokumentarni videofilm o našem klubu i Prvenstvu Zagreba u ARG-u za slijepe. Film je snimljen u hrvatskoj i engleskoj verziji i poslan je svim europskim radioamaterskim savezima, u SAD i Kanadu.

ORGANIZIRALI SMO 76 ARG NATJECANJA

U proteklom razdoblju od 1995.-2010. Radioklub slijepih "Louis Braille" je bio organizator i domaćin sedamdesetšest različitih natjecanja u ARG-u za slijepe. U njima su sudjelovali slijepi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Od prvog natjecanja, na kojem je bilo samo sedam natjecatelja, došli smo do brojke od 36 natjecatelja, što je veliki broj u usporedbi s "videćim" ARG natjecateljima.

Bili smo suorganizatori natjecanja u Udrugama slijepih Koprivnica, Vinkovci i Sisak, a sudjelovali smo i na natjecanjima Radiokluba slijepih "Galeb" iz Rijeke i radiokluba iz Škofja Loke.

Obučili smo oko 240 slijepih natjecatelja, a posebno nas raduje da je među njima osamdesetak slijepih učenika.

DRŽAVNO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA

Od 2006. mladi članovi našega kluba redovito nastupaju na školskim, županijskim i državnim natjecanjima mladih tehničara Hrvatske, gdje je jedna od natjecateljskih kategorija radioorijentacija (pravila su gotovo identična našim, svi natjecatelji imaju povez na očima i traže pet odašiljača). Naš Jasmin Bajza, 9A3BWJ, maturant COO Vinko Bek, bio je državni prvak na 50. natjecanju mladih tehničara Hrvatske, održanom u Puli.

PODRŠKA PRIJATELJA

U proteklom razdoblju imali smo veliku pomoć, podršku i razumijevanje naših videćih prijatelja i suradnika, koji su nam omogućili dobru i uspješnu organizaciju i odvijanje natjecanja. Posebnu zahvalnost dugujemo Željku Ulipu, 9A2EY, koji je od početka sa nama.

Odličnu suradnju imamo sa Kineziološkim fakultetom, čiji su studenti i profesori već godinama suci na našim natjecanjima. Posebnu zahvalnost dugujemo prof. Tatjani Trošt-Bobić i Anti Ćuzeli-Piljcu. Prof. Mario Keča iz Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskoga je 2001. doveo nekoliko učenika, koji su bili suci na odašiljačima. Suradnja i dalje traje, no, oni su sada i natjecatelji. Sa povezom na očima nastupaju u kategoriji osnovna škola.

PROŠLO JE PETNAEST GODINA

Godine 1995., prilikom podjele diploma nakon završetka prvog natjecanja, rekao sam natjecateljima i okupljenim sucima i pratiocima: "Danas smo se upustili u nešto na što ćemo za desetak godina biti vrlo ponosni."

I jesmo, vrlo smo ponosni. Prošlo je petnaest godina, ARG natjecanja se kontinuirano održavaju, nastupamo na državnim prvenstvima "videćih" u posebnoj kategoriji, slijepi učenici nastupaju na Državnom natjecanju mladih tehničara, 1999. su slijepi nastupili na 1. europskom ARG prvenstvu slijepih, Amerikanci su prema našim propozicijama prije tri godine organizirali svoje natjecanje, a u rujnu ove godine Hrvatski radioamaterski savez je u Opatiji organizator Svjetskog ARG prvenstva, gdje će prvi put u posebnoj kategoriji nastupiti slijepi natjecatelji.

ARG donosi slijepima mnogo. Korištenje sluha, orijentacije i brzine kretanja u prirodi prilikom traženja odašiljača doprinos je i boljem kretanju u svakodnevnom životu, a svakim našim postignućem polako rušimo predrasude o mogućnostima, znanjima i sposobnostima slijepih, i time radimo na našoj afirmaciji i integraciji.

Additional information