Narodno sveučilište Dubrava, 17. listopada 2020.

Naš počasni član i prijatelj Željko Ulip, 9A2EY, je 17. listopada 2020. dobio godišnju nagradu Zagrebačke zajednice tehničke kulture "Dr. Oton Kučera". Nagrade su uručene na "IX danima tehničke kulture"  u Narodnom sveučilištu Dubrava.

Članovi našega kluba su pomalo razočarani, jer je naš klub Željka nominirao za nagradu za životno djelo, budući da je još 2001. dobio godišnju nagradu "Dr. Oton Kučera". No, kako je za nagradu za životno djelo došlo četiri prijedloga, a za godišnju nagradu niti jedna, Komisija za dodjelu nagrada je odlučila da Željko Ulip ponovno dobije godišnju nagradu. Mi smo još davno željeli Željka predložiti za nagradu tehničke kulture na nivou Hrvatske, i na taj način mu reći hvala za sve ono što je napravio za nas, za sve ono vrijeme koje je posvetio nama, no on to iz određenih i razumljivih razloga nije želio.

Svi koji poznaju Željka znaju koliko je aktivan u radioamaterizmu na više područja, no mi smo ga nominirali jer je u suradnji sa nama slijepim radioamaterima još davne 1995. pokrenuo prvi put u svijetu organiziranu amatersku radiogoniometriju za slijepe. Sa velikim oduševljenjem je prihvatio ideju Save Golića, 9A2GS, o pokretanju te nove aktivnosti među slijepim radioamaterima, koja se kontinuirano odvija punih već dvadeset pet godina. Da li znate da je Hrvatska jedina zemlja na svijetu koja na svom državnom ARG prvenstvu ima i kategoriju slijepih?

Željko je bio sa nama i na našim drugim projektima: UKV natjecanjima "Ruka prijateljstva", hamfestima, radioamaterskim tečajevima i ispitima...No, čitajući Željkov životopis, rad sa slijepim radioamaterima je samo mali dio njegovih aktivnosti i postignuća, i stoga nam je jako, jako žao što nije dobio nagradu za životno djelo. Tješimo se time da je onaj, tko je dva puta dobio godišnju nagradu definitivno kandidat za nagradu za životno djelo. A Željko je još uvijek u odličnoj kondiciji i spreman svom životopisu dodati i nova postignuća. Naravno, mi ćemo ga ponovno nominirati, i na državnom nivou.