https://www.in-portal.hr/in-portal-news/sport/27830/odrzano-28-otvoreno-prvenstvo-zagreba-i-6-utrka-stafeta-u-amaterskoj-radiogoniometriji-za-slijepe

Održano 28. Otvoreno prvenstvo Zagreba i 6. Utrka štafeta u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe

Radioklub slijepih 'Louis Braille' iz Zagreba organizirao je 28. Otvoreno prvenstvo Zagreba i 6. Utrku štafeta u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe

Prizor s natjecanja.

 

Natjecanje međunarodnog karaktera održano je u subotu, 20. svibnja 2023., u vremenu od 8,30 sati do 18 sati, na terenu Športsko-rekreacijskog centra (ŠRC) 'Jarun'.

Kako je najavljeno, u sklopu 28. Otvorenog prvenstva Zagreba za slijepe, natjecatelji su nastupili u tri pojedinačne kategorije: žene, seniori i veterani. Troje najbolje plasiranih u svim kategorijama dobilo je medalje.

U kategoriji žene pobjednici su: prvo mjesto Ana Glavaš Jambreušić iz Koprivnice, članica ŠUS KKŽ 'Podravina', s rezultatom 4,11 minuta; drugo mjesto Ivana Ugrin iz Buzeta, s rezultatom 4,33 minute; treće mjesto Vesna Babić iz Koprivnice, članica ŠUS KKŽ 'Podravina', s rezultatom 4,59 minuta.

U kategoriji seniori pobjednici su: prvo mjesto Davor Bunić iz Siska, član Radiokluba slijepih 'Louis Braille' iz Zagreba, s rezultatom 0,57 minuta; drugo mjesto Miroslav Brakus iz Udruge slijepih Ličko-senjske županije, s rezultatom 2,38 minuta; treće mjesto Mihael Đurašin,  predsjednik Radiokluba slijepih 'Louis Braille' iz Zagreba, s rezultatom 3,43 minute.

U kategoriji veterani pobjednici su: prvo mjesto Božo Flis iz Koprivnice, s rezultatom 3,59 minuta, pronašao sve odašiljače, odnosno svih pet lisica; drugo mjesto Tomislav Zdelar, član Radiokluba slijepih 'Louis Braille' iz Zagreba, s rezultatom 4,31 minutu, pronašao četiri odašiljača - lisice; treće mjesto Nebojša Guskić, član Radiokluba slijepih 'Louis Braille' iz Zagreba, s rezultatom 3,49 minute, pronašao tri odašiljača - lisice.

Ujedno, svi natjecatelji u tim kategorijama ušli su u generalni plasman i troje najbolje plasiranih osvojilo je pehare, a to su sva tri pobjednika iz kategorije seniori: prvo mjesto Davor Bunić iz Siska, član Radiokluba slijepih 'Louis Braille' iz Zagreba, s rezultatom 0,57 minuta; drugo mjesto Miroslav Brakus iz Udruge slijepih Ličko-senjske županije, s rezultatom 2,38 minuta; treće mjesto Mihael Đurašin, predsjednik Radiokluba slijepih 'Louis Braille' iz Zagreba, s rezultatom 3,43 minute.

Uz navedeno, održalo se i natjecanje u radioorijentaciji, kao podvrsti Otvorenog prvenstva, na pet minuta, na kojem su mladi natjecatelji, njih troje najboljih, dobili medalje. Tako je od sedmero studenata s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji su rodom iz Đakova, Pule, Rijeke, Zadra, Čepina, Petrinje i Tomislavgrada iz Bosne i Hercegovine, troje osvojilo medalje: prvo mjesto Antonija Kalac iz Rijeke, s rezultatom 2,08 minute i pronađenih svih pet odašiljača - lisice; drugo mjesto Petra Pavlović iz Pule, s rezultatom 2,26 minuta; treće mjesto Dominik Lončar iz Zadra, s rezultatom 2,40 minuta. Uz njih kao natjecatelj je bio i najmlađi od svih - petnaestogodišnjak Jan Štimec iz Varaždina, učenik osmog razreda.

Naposljetku su svi studenti dobili žigove u Volontersku knjižicu, a i pridružili su se s ostalima na ručku u 'Dalmatinu'.

Napomenimo i to da je osim njih, s Kineziološkog fakulteta došla i profesorica Tatjana Trošt Bobić, koja kao neprijavljena natjecateljica nije osvojila medalju, ali je ostvarila najbolji rezultat u kategoriji žena, i to 3,42 minute.

U Utrci štafeta sudjelovalo je po četiri natjecatelja, a četiri ekipe su mogle biti mješovite, tj. dopuštene su razne kombinacije, kao npr. da budu muško-ženske ekipe. Sva četiri natjecatelja prve tri plasirane ekipe dobili su zlatne, srebrne ili brončane medalje. Tako je prvo mjesto osvojio Tim 'Louis Braille' iz Zagreba, a činili su ga: Josip Stepinac, Saša Obradović, Tomislav Zdelar, Davor Bunić. Drugo mjesto osvojio je Miks sisačko-istarski: Damir Ugrin, Mihael Đurašin, Ivana Ugrin i Mateo Legović. Treće mjesto osvojio je Muško-ženski miks, koji su činili: Katarina Lončarić, Enida Škaljo, Nebojša Guskić, Miroslav Brakus.

Kao i prošle godine, okušali smo se i mi kao mediji te zamalo osvojili treće mjesto u kategoriji žena s rezultatom 4,55 minuta. Međutim, kako nismo bili prijavljeni, bronca je otišla zasluženo u ruke prijavljene natjecateljice.

Manifestacije su se odvijale pod budnim okom glavnog suca i suca na stazi Ante Čuzele Piljca iz Zagreba, inače s Kineziološkog fakulteta, kao i suca Gorana Štimeca iz Varaždina.

Kao i prethodnih godina, na terenu je bio postavljen šator s klupama i stolovima, na kojima su bili sokovi i peciva, a vrijeme je bilo sunčano, uz pokoji dašak vjetra.

Sljepoća je uvijek bila i biti će teška invalidnost. Sama prisutnost na ovim manifestacijama poručuje da slijepe osobe nisu i ne smiju biti zaboravljene u društvu, kao i da je potrebno i dalje ulagati velike napore da im se još više olakša život, koliko je god to moguće.

 

Klaudija Klanjčić