ZAGREB IIN e

IN PORTAL

Radioklub slijepih 'Louis Braille' je u subotu, 18. rujna 2021., nakon više od dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa organizirao 26. Otvoreno prvenstvo Zagreba u ARG-u za slijepe, koje je i ovoga puta bilo međunarodno

 

- Još prije devet sati ujutro na terenu ŠRC-a Jarun počeli su se okupljati natjecatelji, njih 31, iz Buzeta, Koprivnice, Križevaca, Ogulina, Otočca, Rijeke, Siska, Varaždina, Zagreba, Teslića, Tešnja, Tuzle, Zenice… Uz odrasle natjecatelje tu su bili učenici osnovnih škola iz Zagreba - Waldorfska škola, SUVAG, OŠ Petar Zrinski, kao i iz 1. osnovne škole Varaždin, koji su se natjecali u radioorijentaciji i tražili su tri odašiljača, dok je na stazi dugoj 400 metara, na kojoj su nastupili natjecatelji u kategorijama: žene, seniori i veterani, bilo postavljeno pet odašiljača. Vrijeme je ograničeno na pet minuta za radioorijentaciju, a osam minuta za ARG. Raspon godina natjecatelja je bio od deset do 76. Uz natjecatelje, tu su bili i suci na terenu i odašiljačima, pratioci i vozači, tako da je sve skupa bilo oko 60 učesnika - pojašnjeno je u priopćenju, potpisanom od Višnje Golić, tajnice RKS 'Louis Braille'.

Glavni sudac je bio njihov dugogodišnji suradnik prof. Ante Čuzela Piljac, suci na stazi su bili Nenad Đorđević i Goran Štimec, a suci na odašiljačima članovi kluba, pratioci i studenti Kineziološkog fakulteta - ovoga puta samo dvoje, Viktorija Štulec i Marko Anić, jer još nisu počela predavanja.

- Zahvaljujemo njima i našoj dugogodišnjoj suradnici, prof. Tatjani Trošt Bobić, koja je nekada davno bila sutkinja na našim natjecanjima, a sada su njeni studenti suci - poručili su iz kluba.

Natjecanje je otvorio predsjednik Radiokluba slijepih 'Louis Braille' Mihael Đurašin, nakon što je pozdravio sve okupljene.

- Predložio je da minutom šutnje odamo počast preminulom dugogodišnjem predsjedniku našega kluba Savi Goliću, koji je preminuo krajem 2019., i prof. Dubravki Ciligi koja je preminula u srpnju 2020. Savo Golić je 1995. pokrenuo amatersku radiogoniometriju za slijepe, a suradnja s Kineziološkim fakultetom traje već dvadesetak godina zahvaljujući prof. Dubravki Ciliga. Hvala im za doprinos afirmaciji i integraciji slijepih osoba, a mi ćemo i dalje nastaviti raditi na tome. Ovo natjecanje smo njima posvetili - opisano je nadalje u priopćenju.

Prvi na stazi je bio, kako to i pravila nalažu, predsjednik kluba Mihael Đurašin, koji je morao prekontrolirati stazu. Nakon toga su nastupili učenici osnovnih škola tražeći tri odašiljača. Najbolji su bili trinaestogodišnjaci Neven Štimec i Juraj Matovina te desetogodišnja Marilu Hozdić. Zatim su nastupili seniori, veterani i žene na stazi s pet odašiljača.

Kako su potom opisali, vrijeme je bilo idealno za natjecanje.

- Šator nam na sreću nije trebao kao zaštita od kiše, nego od sunca. Svi su bili zadovoljni što smo se nakon duže pauze opet okupili. Došli su i neki 'stari' odlični  natjecatelji, koji već desetak godina nisu uzeli goniometar u ruke, no pokazalo se da su i dalje izvrsni u pronalaženju odašiljača.

- Najbolji u generalnom plasmanu su bili seniori Davor Bunić, 1:41, Novica Dražetić, 2:39, a treći je bio nekadašnji odlični natjecatelj, sada veteran Nijaz Škaljo, 2:50, svi članovi RKS 'Louis Braille'. U kategoriji seniora najbrži je bio visoki dugonogi Davor Bunić, slijede Novica Dražetić i Mihael Đurašin, 3:36. U kategoriji veterana treći u generalnom plasmanu Nijaz Škaljo, 2:50, bio je prvi, drugi je bio Suvad Zahirović iz RK Tuzla,  3:19, a treći Tomislav Lilić iz RKS 'Galeb' iz Rijeke, 4:00. Među ženama je opet bila najbolja nenadmašna Križevčanka Kata Grganić, 3:46, druga je bila Mara Ćurčin iz Zenice, 4:49, a treća Zumreta Galijašević iz Tešnja, 5:33.

Podjela pehara, medalja i slatkih vrećica za mlade natjecatelje bila je kao i prethodnih godina na natjecateljskom terenu, nakon čega su nakon 14 sati krenuli na ručak u 'Dalmatino', gdje su se uz razgovor, harmoniku i pjesmu družili do večernjih sati.

I da priči ne bi bio kraj, morali smo se osvrnuti na članove Radiokluba slijepih 'Louis Braille', koji su nakon samo četiri dana kasnije ponovno nastupili na natjecanju u Đelekovcu te osvojili pet pehara i deset medalja.

Naime, Športska udruga slijepih koprivničko-križevačke županije 'Podravina' je u Đelekovcu u srijedu, 22. rujna 2021., u 10 sati, organizirala 5. Otvoreno prvenstvo Općine Đelekovec i 21. Ekipno natjecanje 'Croatia cup 2021.'.

- Sedam članova našega kluba s jednim pratiocem je kombijem otputovala u Đelekovec, vozio nas je ljubazni gospodin Vinko. Sudjelovali smo na ova dva natjecanja i jako smo zadovoljni postignutim rezultatima i osvojenim peharima i medaljama, a i lijepo nam je bilo u gostima uz odličan ručak i harmonikaša Damira - opisala je tajnica Golić u priopćenju.

- Nadamo se da ćemo se sljedeće godine u svibnju opet moći družiti i natjecati kao nekada kod nas u Zagrebu - naposljetku su poručili iz kluba.

Objavljeno: 29.09.2021