U svibnju su se za slijepe natjecatelje u amaterskoj radiogoniometriji održavala najvažnija godišnja natjecanja: Državno prvenstvo, gdje slijepi nastupaju u posebnoj kategoriji, zatim Otvoreno prvenstvo Zagreba te Državno ekipno prvenstvo slijepih "Croatia cup", a nakon toga ono čemu se svi jako vesele - Susret slijepih radioamatera Hrvatske "Sljeme 2005."

DRŽAVNO PRVENSTVO U ARG-u, PULA 2005.

U Puli je 14. i 15. svibnja održano Državno prvenstvo u amaterskoj radiogoniometriji na kojem su 14.5. u posebnoj kategoriji nastupili slijepi.

Ovo je deseta jubilarna godina kako slijepi nastupaju u posebnoj kategoriji i time daju svoj doprinos integraciji slijepih. Hrvatski radioamaterski savez je jedini savez na svijetu koji na svojem državnom prvenstvu u amaterskoj radiogoniometriji ima kategoriju slijepih.

Na prvenstvu je nastupilo 18 slijepih natjecatelja: 14 natjecatelja iz Radiokluba slijepih "Louis Braille" iz Zagreba i 4 natjecatelja iz Radiokluba slijepih "Galeb" iz Rijeke, što je u usporedbi sa šezdesetak videćih natjecatelja iz cijele Hrvatske respektabilan broj.

U generalnom plasmanu pobijedio je Žarko Dadasović iz Rijeke ispred Novice Dražetića i Milana Bunčića iz Zagreba.U kategoriji juniora prva tri mjesta osvojili su Dražen Dražetić, Tihomir Branković i Davor Bunić, svi iz Zagreba. U kategoriji seniora Riječani Žarko Dadasović i Emil Punoš zauzeli su prvo i treće mjesto, a mladi Novica Dražetić iz Zagreba, koji je sada prvi puta nastupio u kategoriji seniora, osvojio je drugo mjesto. U kategoriji veterana prva tri mjesta osvojili su su Zagrepčani: najbolji je bio izvrsni Milan Bunčić, a drugo i treće mjesto zauzeli su Stjepan Hajdu i Savo Golić.

Staza je bila dugačka oko 450 metara i tražilo se pet odašiljača. Šteta je što nam vrijeme nije bilo baš naklonjeno. Zbog nevremena bile su smetnje u signalima, a neki natjecatelji nisu mogli ni nastupiti zbog proloma oblaka. Ali raduje to što su se pojavili neki novi natjecatelji.

Natjecanje je odlično vodio glavni sudac Ivan Marcijan iz Ludbrega uz pomoć vrlo korektnih sudaca na stazi Željke Predanić iz Zagreba i Miloša Ilića iz Pule.

Prije deset godina, kada smo počeli nastupati kao posebna kategorija na državnim prvenstvima, bili smo okruženi i dočekani s puno pažnje organizatora natjecanja i videćih natjecatelja. U posljednje vrijeme to više nije tako i stoga si postavljamo pitanje svrhe naših daljnjih nastupa na državnim prvenstvima.


11. OTVORENO PRVENSTVO ZAGREBA I "CROATIA CUP 2005."

Radioklub slijepih "Louis Braille" je 21. svibnja bio organizator i domaćin 11. otvorenog prvenstva Zagreba i Državnog ekipnog prvenstva u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe "Croatia cup 2005." Natjecanje je održano na Jarunu po prekrasnom sunčanom vremenu i sudjelovalo je 25 natjecatelja iz Buzeta, Koprivnice, Nove Gradiške, Osijeka, Rijeke, Siska, Vinkovaca i Zagreba. Nastupio je i jedan natjecatelj iz Bosne i Hercegovine. Staza je bila dugačka 550 metara i tražilo se pet odašiljača. Natjecanje je odlično vodio glavni sudac Željko Ulip iz Zagreba, uz pomoć šest sudaca na stazi i učenika Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskoga, koji su rukovali odašiljačima.

Na prvenstvu Zagreba u generalnom plasmanu pobijedio je Novica Dražetić, član kluba domaćina, ispred gostiju iz Rijeke Žarka Dadasovića i Tomislava Lilića. Najbolji juniori su bili Tihomir Branković, Davor Bunić i Matija Podravec, najbolji seniori Novica Dražetić, Žarko Dadasović i Tomislav Lilić. Među veteranima su najbolji bili Milan Bunčić, Stjepan Hajdu i Janko Popovski veteran.

Ekipno prvenstvo "Croatia cup 2005."je bilo vrlo napeto i neizvjesno. U njemu je sudjelovalo dvanaest ekipa. U kategoriji juniora pobijedila je ekipa Zagreba ispred Koprivnice, a kod seniora su ekipe Rijeke i Zagreba imale isti broj bodova, ali prvi su bili gosti jer su postigli bolje vrijeme. Iznenadila je kombirana ekipa Zagreba i Teslića osvajanjem trećeg mjesta.

U kategoriji veterana pobijedili su Zagrepčani ispred kombirane ekipe Osijeka i Vinkovaca.


SUSRET SLIJEPIH RADIOAMATERA HRVATSKE "SLJEME 2005."

Po završetku natjecanja sudionici prvenstva su se autobusom prevezli u dom Crvenoga križa na Sljemenu gdje su sudjelovali na tradicionalnom dvodnevnom Susretu slijepih radioamatera Hrvatske.

Nakon ručka proveli smo vrijeme u šetnji, druženju i razmjeni iskustava i komentiranjem rezultata sa natjecanja.

Prije večere je izvršena podjela pehara i medalja najbolje plasiranim natjecateljima i ekipama, a Novica Dražetić je dobio veliki pehar kao najbolji natjecatelj Radiokluba slijepih "Louis Braille" u 2004. godini. Nakon "službenog" dijela nastavljeno je druženje uz tombolu, muziku i pjesmu do jutarnjih sati.

U nedjelju je održan sastanak svih sudionika Susreta na kojem su prihvaćeni zaključci o popularizaciji radioamaterskog pokreta među slijepima naše zemlje i rješavanje problema u okviru Hrvatskoga radioamaterskog saveza. Zaključci će biti upućeni Izvršnom odboru Hrvatskoga radioamaterskog saveza.

Do ručka je vrijeme prošlo u druženju i šetnji sljemenskim stazama, a nakon ručka autobusom smo krenuli do željezničke stanice, gdje smo se razišli sa pozdravom: "Do slijedeće godine!"

 

Additional information