Na redovnoj godišnjoj skupštini Radiokluba slijepih "Louis Braille", održanoj 27. ožujka, izvještaj o radu u protekloj 2006. godini iznio je predsjednik Savo Golić. Njegov izvještaj prenosimo u cijelosti.

Radioklub slijepih "Louis Braille", 9A1CBT, je cijelu prošlu godinu posvetio obilježavanju dvadesete obljetnice svog osnivanja i uspješnog rada na popularizaciji i širenju radioamaterizma i tehničke kulture među slijepima Zagreba i Hrvatske.

Možemo biti ponosni na sve što smo učinili u proteklom razdoblju, u kojem smo obučili preko 160 novih radioamatera, oko 80 natjecatelja u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe, izdali smo priručnik za slijepe radioamatere na brajevom pismu i zvučnoj tehnici, desetak knjiga iz oblasti radioamaterizma i tehničke kulture, navest ću samo neke od njih: Jack Remy " Kad bi svi momci svijeta", Zvonimir Jakobović " Uvod u radioamaterizam", Mandrino "Amaterske radiokomunikacije", Vladimir Muljević " Nikola Tesla- veliki izumitelj", Branka Primorac " Perešin- život i smrt"...Izdali smo i DX CC listu sa 100 najpoznatijih KV diploma, brojne zakone i pravilnike, a posebno ističemo pokretanje i izdavanje zvučnog časopisa za slijepe radioamatere " CQ radioamateri", jedinog takvog časopisa u srednjoj i jugoistočnoj Evropi, i jednog od rijetkih takvih časopisa u cijeloj Europi. Izdali smo tri knjižice o Klubu i snimili četiri dokumentarna filma o natjecanju u ARG-u za slijepe i radu Kluba.

Sve tečajeve i obuku novih radioamatera vršili su slijepi instruktori, članovi našega kluba. Nastojali smo, a po ocjenama drugih u tome smo i uspjeli, dobro pripremiti polaznike tečaja, uputiti u tajne i ljepote radioamaterizma, u pravilno održavanje veza, poštivanje propisa i pridržavanje "ham spirita" i radioamaterskog kodeksa. Slijepi radioamateri su od prvog dana poznati po veoma korektnom i pravilnom održavanju veza, i nikada nije bilo potrebe za poduzimanjem sankcija.

Ponovno ću istaći da je slijepim radioamaterima pojavljivanje na radiovalovima omogućilo otvaranje pravog "prozora u svijet", i druženje s velikim brojem prijatelja širom naše zemlje i svijeta, a svaka naša veza koju smo održali s videćim radioamaterima je doprinos integraciji i afirmaciji slijepih.

Od 5. ožujka 1986., dana osnivanja Kluba, pa do danas, kroz članstvo prošle su brojne generacije slijepih učenika, studenata, zaposlenih i nezaposlenih, umirovljenika, civilnih žrtava rata, vojnih invalida i invalida Domovinskog rata. Posebno smo ponosni što je među njima i preko pedesetak učenika Centra za odgoj i obrazovanje slijepih "Vinko Bek", s kojim uspješno surađujemo od prvih dana svog djelovanja. Problem je jedino u tome što nakon završetka školovanja učenici odlaze iz Zagreba.

Od 1983. uspješno smo se uključili u UKV i KV natjecanja videćih radioamatera, s željom da provjerimo svoja znanja, sposobnosti i mogućnosti u održavanju velikog broja veza. Postigli smo izvanredne rezultate, jer su klupske ekipe i članovi Kluba pojedinačno, do sada oko tristo puta zauzeli jedno od prva tri mjesta u raznličitim natjecanjima.

Za svoj uspješan rad dobili smo brojna priznanja od šire zajednice, a ovdje ističemo samo Povelju Hrvatske zajednice tehničke kulture 1995., nagradu tehničke kulture Zagrebačke zajednice tehničke kulture "dr Oton Kučera" 2001., i najviše priznanje, državnu nagradu tehničke kulture "Faust Vrančić", također 2001. Uspjesi Kluba ne bi bili mogući bez zalaganja i aktivnosti njegovih članova, tako da su i neki članovi Kluba također dobili priznanja.

Klub je na kraju prošle godine imao 31 člana. Obuka novih članova je stalan zadatak vodstva Kluba, pa smo zato održali tečajeve za radioamatere početnike i natjecatelje u radiogoniometriji za slijepe, koje je uspješno polazilo osam mladih članova i dvojica kasnije osljepjelih. Bez obzira što je naša baza jako mala (Udruga slijepih Zagreba i Centar "Vinko Bek" zajedno broje oko 1200 članova), ne želimo, naravno, povećanje broja slijepih osoba, već nam je cilj da se čim više slijepih radioamatera uključi u animiranje slijepih u radioamaterski pokret, kako bi im bavljenje ovim hobijem uljepšalo i oplemenilo svakodnevnicu.

Proljeće je proteklo u organiziranju Juniorskog prvenstva u ARG-u na kojem je sudjelovalo šest članova, a po prvi puta su dvoje naših članova nastupili na državnom natjecanju mladih tehničara Hrvatske, koje se održavalo u Kraljevici u svibnju. Mladi tehničari Hrvatske natječu se u desetak tehničkih kategorija, iz svake županije idu najbolji osnovac i najbolji srednjoškolac. Jedna od natjecateljskih kategorija je ARG. Naglašavamo da su naš članovi bili jedini natjecatelji u ARG-u iz Zagreba, a naš klub jedini koji je organizirao ovu vrstu natjecanja. Mladi natjecatelji u Kraljevici su nastupili po pravilima za slijepe, s povezom na očima. Želio bih ponovno naglasiti, da bez obzira na svega pedesetak učenika osnovne i srednje škole "Vinko Bek" imali smo natjecatelje i za osnovnu i srednju školu. Usporedite broj naše baze učenika sa videćim učenicima osnovnih i srednjih škola grada Zagreba.

20. svibnja smo bili organizator i domaćin 12. prvenstva Zagreba u ARG-u za slijepe, koje je bilo međunarodno, na kojem je nastupilo čak 32 natjecatelja iz Bihaća, Buja, Koprivnice, Nove Gradiške, Osijeka, Požege, Rijeke, Siska, Teslića, Vinkovaca i Zagreba. Ovo je najbrojnije natjecanje do sada, a uz pojedinačno prvenstvo Zagreba održano je i ekipno državno prvenstvo slijepih "Croatia cup 2006." na kojem je nastupilo petnaest ekipa.

Nakon natjecanja na terenima ŠRC "Jarun" autobusom smo se prevezli na Sljeme u Dom Crvenoga križa, gdje je, već sada tradicionalno, održan dvodnevni 5. Susret slijepih radioamatera. Nakon podjele medalja i pehara druženje, uz večeru, muziku, pjesmu i tombolu proteglo se do ranih jutarnjih sati. U nedjelju - šetnja po Sljemenu i druženje pred Domom, razmjena radioamaterskih iskustava, ručak i povratak u Zagreb. Odlična atmosfera među sudionicima Susreta i ljubazno osoblje Doma, gdje se već osjećamo kao kod kuće, razlog su što slijepi radioamateri svake godine ponovno s nestrpljenjem čekaju ta dva dana u svibnju.

U lipnju smo po prvi puta sudjelovali na Tjednu udruga na štandu ZARS-a.

Državno ARG prvenstvo videćih održano je 10. lipnja na terenu centra Kukavica, kraj Bjelovara, a mi slijepi smo jedanesti put zaredom nastupili u posebnoj kategoriji. Nažalost, u posljednje tri godine naši nastupi su zbog netrpeljivosti menadžera za ARG HRS-a popraćeni brojnim problemima, a čelništvo HRS-a nas nije zaštitilo. Na državnim prvenstvima se više ne osjećamo dobrodošlima, a o integraciji nema ni govora. Na našu žalost predsjednik HRS-a je jedan od glavnih krivaca za sve što se dogodilo. Na riječima imamo njegovu punu podršku, a u stvarnosti doživljavamo samo podcjenjivanje, omalovažavanje i šikaniranje. Mi slijepi nažalost često doživljavamo da nas "videći" podcjenjuju i omalovažavaju samo zato što oni vide a mi ne, i naučeni smo boriti se predrasudama i barijerama u ljudskim glavama. Ne smijemo dozvoliti da nama, koji smo prvi u svijetu pokrenuli natjecanje slijepih u "lovu na lisicu", organizirali preko četrdeset natjecanja, bili suorganizatori prvog prvenstva slijepih Europe u ARG-u, sada razni tutori i dušebrižnici govore što možemo a što ne, a možda slijepog u životu nisu vidjeli.

Nitko nama ne može oduzeti sve ono što smo do sada uradili i što radimo. Ukoliko Izvršni odbor Hrvatskoga radioamaterskog saveza više ne želi slijepe na svojim prvenstvima, u posebnoj kategoriji, morat će donijeti odgovarajuću odluku, ali mora biti spreman obrazložiti diskriminaciju slijepih radioamatera. Nama ne treba formalna, lažna podrška, nama treba razumijevanje i podrška razumnih ljudi. Ne tražimo ništa posebno, samo pravo da nastupamo po pravilima koje smo mi predložili, a ne po nekakvim, koja donose ljudi koji ne shvaćaju mogućnosti i znanja slijepih. I želimo da se opet osjećamo kao nekad u Ludbregu, Bjelovaru, Novoj Rači... kad su nas organizatori državnog natjecanja dočekali, pozdravili se s nama i družili. Ako nema nikoga, ali baš nikoga od domaćina kod proglašenja rezultata i podjele nagrada, to govori koliko nas cijene.

I ne zaboravimo, Hrvatski radioamaterski savez jedini je nacionalni savez u svijetu koji na državnom ARG natjecanju ima posebnu kategoriju slijepih. Kada je trebalo, onda su se na raznim međunarodnim skupovima hvalili s nama i prikazivali naš film, (bez napomene tko je film snimio), ali kod kuće su nas uredno omalovažavali.

Veseli u svemu tome da su svi slijepi ARG natjecatelji zauzeli jedinstveni stav.

Prvog dana mjeseca srpnja smo zajedno s Udrugom slijepih iz Siska bili suorganizatori prvog otvorenog prvenstva Siska u ARG-u za slijepe, i time smo nastavili s uspješnim animiranjem slijepih u Hrvatskoj i uključivanjem u radioamaterski pokret.

U rujnu smo tradicionalno nastupili u Bakarcu na otvorenom prvenstvu RKS "Galeb", na kojem je uz natjecanje, još važnije bilo druženje, koje je i najvažnija stvar u organizaciji svih naših natjecanja, ili odlaska na hamfeste nakon UKV i KV natjecanja.

30. rujna smo održali klupsko prvenstvo, na kojem je sudjelovalo osamnaest članova, koji su u opuštenoj atmosferi uspješno završili natjecateljsku sezonu.

Klupske ekipe i pojedini članovi Kluba su se i prošle godine natjecali u raznim UKV i KV natjecanjima, s željom da se što više integriramo i pokažemo svoje sposobnosti u održavanju veza. Postigli smo vrlo dobre rezultate u UKV natjecanjima "Lipik 2006" i "Voloderske jeseni 2006", a Ivanka, 9A4DI, je ostvarila sjajne rezultati u kategoriji žena u brojnim UKV natjecanjima. U KV natjecanju HRS-a "Kup Nikola Tesla 150", prvo mjesto je osvojio Savo, 9A2GS. U UKV natjecanjima redovno sudjeluju i Mihael 9A6JWM, Joža, 9A6APT, Faruk, 9A5AJF, Ana, 9A7JAV i Stjepan 9A3ASA.

Posebno nas je razveselio poziv na podjelu priznanja, što je održano u Gradskoj vijećnici. Mladi ARG natjecatelji Davor Bunić, Jasmin Bajza i Igor Stojčić, i Savo Golić kao mentor, dobili su diplome i monografije. Bilo je posebno zadovoljstvo biti u društvu najboljih zagrebačkih srednjoškolaca, koji su primali priznanja za svoja postignuća u raznim područjima tehnike i znanosti.

Od 1996. naš klub je organizator državnog UKV natjecanja na 144 MHz, " Ruka prijateljstva". Ovo je najvažnija akcija našega kluba i najviše pridonosi integraciji i afirmaciji slijepih. U UKV natjecanju, u kojem sudjeluje veliki broj radioamatera, možemo demonstrirati našu brzinu i znanje, memoriju i vještinu u održavanju veza i rukovanju radiouređajima i opremom.

Klupska ekipa je 22. listopada sa sedam pozivnih znakova radila sa Sljemena, kako bi omogućila što većem broju radioamatera da ispune uvjete i osvoje diplome "Ruka prijateljstva" i "Vinko Bek", a ostali članovi Kluba su radili iz svojih domova.

U natjecanju je sudjelovalo oko 300 radioamatera iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Na hamfestu, koji je održan 25. studenoga, okupilo se oko 120 sudionika, koje smo upoznali s našim radom u proteklih dvadeset godina, prikazali petnaestminutni film o Klubu, podjelili diplome i pehare najbolje plasiranim natjecateljima u sedam kategorija, od kojih je jedna kategorija slijepih, proglasili počasne članove Kluba i dodjelili zahvalnice suradnicima Kluba koji su nam pomagali u radu. Vokalni ansambl Udruge slijepih Zagreb izveo je prigodan program.

Brojni gosti pohvalili su organizaciju UKV natjecanja, brzinu objave rezultata i organizacije hamfesta, a također i prikaz rada Kluba, dokumentarni film i atmosferu na hamfestu. Zadovoljni smo što svake godine imamo veliki odaziv natjecatelja u natjecanju i na hamfestu, koji nam time simbolički pružaju "ruku prijateljstva" i daju podršku nama slijepima i našem radu.

O radu našega kluba objavljeno je nekoliko priloga u Jutarnjem i Večernjem listu, na Radio Sljemenu, časopisima Radio HRS i Tehnička kultura, kao i u zvučnim časopisima udruge slijepih Zagreb, Hrvatskoga saveza slijepih, Hrvatske knjižnice za slijepe, Crnogorskoga saveza slijepih i u časopisu za slijepe radioamatere "CQ radioamateri".

Šira javnost mogla se upoznati s našim radom i na web stranicama kluba na adresi: www.rks-louisbraille.hr, i na web stranicama Hrvatskoga radioamaterskog saveza i Zagrebačkoga radioamaterskog saveza.

Naš klub i pojedini članovi su od nekih radioamatera dobili na poklon uređaje i opremu.

U našim radu i brojnim akcijama, kao i uvijek, imali smo podršku i pomoć naših dragih prijatelja i suradnika, kojima smo u znak zahvalnosti i u 2006.-oj dodijelili diplome Počasni član i Zahvalnice.

Zagreb, 27. ožujka 2007.

Savo Golić, 9A2GS, Predsjednik RKS "Louis Braille"

Additional information