Vijesti

31.12.2020.

Nažalost, razoran potres sa epicentrom u Petrinji teško je oštetio i razrušio domove članova našega kluba. Suosjećamo sa njima i sa svim drugim stradalnicima sa područja Sisačko-moslavačke županije i drugih dijelova pogođenih potresima. 

I kuća Mihaela Đurašina, 9A6JWM, predsjednika našega kluba je jako uništena, čuli smo se i sa slijepim i videćim radioamaterima sa tog područja, neki su, srećom, pretrpjeli samo mala oštećenja jer su kuće kvalitetno građene.

30.12.2020.

Zvučni časopis "CQ radioamateri" izlazi redovito od 1995. godine. Pokretač i urednik toga časopisa bio je Savo Golić, 9A2GS. Na početku je izdavač časopisa bio Radioklub slijepih "Louis Braille", nakon toga je na naše zadovoljstvo to preuzela Hrvatska knjižnica za slijepe, a od 1.1.2021. izdavač će ponovno biti naš klub. Nakon smrti urednika časopisa Save Golića, 9A2GS, krajem 2019. godine dva broja časopisa kao v.d. urednica uređuje Višnja Golić, 9A6LVB. Hrvatska knjižnica za slijepe raspisuje natječaj za urednika, i Mihael Đurašin, 9A6JWM, tijekom 2020. uređuje četiri broja tog zvučnog časopisa koji izlazi na CD-u u Daisy formatu i traje tri sata. No, zbog financijskih i drugih problema Hrvatske knjižnice za slijepe, izdavač će opet biti naš klub, ekipa ostaje ista: Mihael je i dalje urednik, Višnja pomaže kod nalaženja priloga, a spiker je Mario Keča.  Knjižnica će nam umnožavati i distribuirati časopis. 

Veseli nas da će časopis i dalje izlaziti  i da će slijepima biti dostupne informacije o novostima, otkrićima i postignućima na svim područjima tehničke kulture, ne samo radioamaterizma. Novi urednik se već dobro uhodao i spreman je i za snimanja zvučnih priloga, koje slijepi posebno vole. Početkom 2021. godine bit će dvadesetsedma. godina izlaženja tog jedinstvenog časopisa za slijepe u Europi, a u veljači će izaći jubilarni 150.-ti broj. Ove godine zbog pandemije COVID-19 slijepi radioamateri Hrvatske nisu mogli organizirati natjecanja u amaterskoj radiogoniometriji, tako da nam je barem časopis bio stalna veza sa radioamaterizmom i tehničkom kulturom.

Zahvaljujemo Hrvatskoj knjižnici za slijepe na dugogodišnjoj suradnji!

 

25.12.2020.

Slijepi zastupnici radioklubova slijepih mogli su potpuno samostalno tajno glasovati na elektroničkom zasjedanju Izborne skupštine Hrvatskoga radioamaterskog saveza za mandatno razdoblje 2020-2024. 

Ova Izborna skupština održavala se od 15.12.2020. 9:00-18.12.2020. 9:00.

30.10.2020.

Na 3/2020 redovnoj sjednici Izvršnog odbora Hrvatskoga radioamaterskog saveza, održanoj 09.10.2020. Mihael Đurašin, 9A6JWM, izabran je za predsjednika Povjerenstva za slijepe HRS-a. Nakon što je preminuo Savo Golić, 9A2GS, koji je bio predsjednik tog Povjerenstva, slijepi su predložili Mihaela Đurašina, 9A6JWM, za novog predsjednika. Mihael, 9A6JWM, je i predsjednik RKS "Louis Braille".

Narodno sveučilište Dubrava, 17. listopada 2020.

Naš počasni član i prijatelj Željko Ulip, 9A2EY, je 17. listopada 2020. dobio godišnju nagradu Zagrebačke zajednice tehničke kulture "Dr. Oton Kučera". Nagrade su uručene na "IX danima tehničke kulture"  u Narodnom sveučilištu Dubrava.

Članovi našega kluba su pomalo razočarani, jer je naš klub Željka nominirao za nagradu za životno djelo, budući da je još 2001. dobio godišnju nagradu "Dr. Oton Kučera". No, kako je za nagradu za životno djelo došlo četiri prijedloga, a za godišnju nagradu niti jedna, Komisija za dodjelu nagrada je odlučila da Željko Ulip ponovno dobije godišnju nagradu. Mi smo još davno željeli Željka predložiti za nagradu tehničke kulture na nivou Hrvatske, i na taj način mu reći hvala za sve ono što je napravio za nas, za sve ono vrijeme koje je posvetio nama, no on to iz određenih i razumljivih razloga nije želio.

Additional information