15. Juniorsko prvenstvo u ARG-u za slijepe ŠRC Jarun, 10. svibnja 2014.

U subotu, 10. svibnja 2014. godine, u organizaciji našeg Radiokluba "Louis Braille" održano je juniorsko prvenstvo u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe i radioorijentaciji za srednjoškolce. Natjecanje je održano na ŠRC Jarun, na travnatom terenu sjeverno od regatne staze, kod okretišta autobusa u ulici Hrgovići.

 

Vrijeme nas je poslužilo, te su mladi natjecatelji i ostali sudionici uživali u lijepom proljetnom i toplom danu. Natjecatelji su tražili tri odašiljača na stazi dugačkoj 150 metara.
U radioorijentaciji se natjecalo troje srednjoškolaca, braća Baričević: Ivan (9A3GBI) koji je bio i glavni sudac na stazi, David (9A3GBD) i Gabrijel (9A3GBG).
U kategoriji juniora natjecalo se dvoje slijepih srednjoškolaca, učenici Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek: maturant Zvonimir Stanečić (9A5DSZ) i Marija Sentkiralj, učenica drugog razreda. Marija je na tom natjecanju prvi puta bila u doticaju s radioamaterskom opremom i do tada nikada nije tražila odašiljače na terenu.
Zahvaljujući Savi Goliću (9A2GS), dugogodišnjem predsjedniku našeg kluba i učitelju mnogih naraštaja radioamatera, Marija je na terenu prošla tečaj iz amaterske radiogoniometrije za slijepe, a kako to zvuči imate priliku poslušati u kratkom audio isječku. Uz Mariju, tečaj je prošao i nastavnik Nenad Đorđević (9A3GDN) koji je, na kraju, uspio pronači sva tri odašiljača. Nenad je, također, bio i glavni sudac te uredno bilježio vremena svakog natjecatelja.
Višnja Golić (9A6LVB) i Nataša Baričević (9A3GNB) pobrinule su se da mladi natjecatelji budu okrepljeni pecivima i sokovima, te da natjecanje bude i ovjekovječeno fotografijama. Savo je nadgledao cijelo natjecanje pokraj trećeg odašiljača, gdje je ukopao svoj položaj i uredno uključivao i isključivao odašiljač, prema potrebi natjecanja. Nije se on samo zadržao na poziciji suca na odašiljaču, već je na kraju natjecanja pronašao sva tri odašiljača u malo više od tri minute. 

Mladi natjecatelji su, po završenom natjecanju dobili medalje za osvojeno mjesto i to kako slijedi:
U kategoriji juniora:
1. mjesto osvojio je Zvonimir Stanečić koji je pronašao sva tri odašiljača u vremenu od 3 min i 48 sec.
2. mjesto osvojila je Marija Sentkiralj koja je pronašla također sva tri odašiljača, ali samo dva unutar 7 minuta. Svi joj od srca čestitamo na sudjelovanju i volji da svlada ovu lijepu sportsko-tehničku disciplinu.

U kategoriji radioorijentacija, srednja škola:
1. mjesto osvojio je Gabrijel Baričević, 3 odašiljača u vremenu od 5 min i 5 sec
2. mjesto osvojio je David Baričević, 3 odašiljača u vremenu od 5 min i 54 sec
3. mjesto osvojio je Ivan Baričević, koji je pronašao 2 odašiljača unutar 7 min.

Po završetku natjecanja svi sudionici su nastavili druženje u pizzeriji Dalmatino u ugodnoj i obiteljskoj atmosferi.
Ove godine mnogi školarci koji su htjeli sudjelovati na juniorskom prvenstvu to nisu mogli zbog odrađivanja nastave, te se tako desilo da je desetak mladih ove subote nadoknađivalo satnicu zbog slobodnog petka, 2. svibnja koji je spojen s praznikom rada i vikendom. Svi oni imat će priliku za natjecanje i druženje već na klupskom prvenstvu, a za slijedeću godinu se nadamo da sličnih odrađivanja neće biti te da će svi zainteresirani moći sudjelovati u ARG-u za slijepe i radioorijentaciji.

Additional information